22 Απριλίου 2017

Αρτεμίσια ή Αρτεμίτια - Αμαρύνθια




Τα Αρτεμίσια, ήταν πανελλήνια γιορτή 

προς τιμή της Αρτέμιδος.  



Τα περιφημότερα Αρτεμίσια ήταν της Εφέσου και γινόταν στο ιερό της Εφεσίας Άρτεμις, 
όπου υπήρχε η συνήθεια, να θυσιάζουν οι γυναίκες στην Εφεσία Άρτεμη.


Ελεύθερο κάλεσμα εις άπαντες
Ο σύλλογος ΟΦΙΩΝ, 
σας προσκαλεί στην τέλεση των Αρτεμισίων 2017 
ημέρα Ηλίου 23/04/2017 κι ώρα 15:30΄ 
στο Άλσος Αρτέμιδος, δάσος Κουρί
Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης






























Κατά τη διάρκεια της εορτής, γίνονταν αγώνες και περιφερόταν σε πομπή το άγαλμα της θεάς, ντυμένο με δέρμα άγριου ζώου. Την πομπή έκλεινε όμιλος νεανίδων, μεταμφιεσμένων σε νύμφες που χόρευαν (ορχούμενες).

Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια γιορτάζονταν τα Αρτεμίσια και στη Δήλο. Εκεί συνήθισαν να προσφέρουν έναν άρτο στη θεά. Ο προσφερόμενος άρτος, ονομαζόταν λοχία. Κατά τη διάρκεια της γιορτής, γίνονταν θυσίες. Οι που είχαν την επιστασία να ξεκινούν τη θυσία, ονομάζονταν Λόμβαι.

Μεγάλη ήταν κι η γιορτή που γινόταν στην Κυρήνη και την ονόμαζαν Αρτεμίτια. Στη διάρκεια της γιορτής, ο ιερέας του Απόλλωνα, παρέθετε δείπνο στους προηγούμενους από αυτόν ιερείς και τους έδινε ένα πήλινο δοχείο, το τρύβλιο.

Τα Αρτεμίσια, γιορτάζονταν και στις Καχρεές της Κορινθίας, όπου λατρευόταν η θεά ως προστάτιδα της ναυσιπλοϊας κι υπήρχε ιερό της, κοντά στο λιμάνι.

Αρτεμίσια ονομαζόταν και η γιορτή των Αμαρυνθίων της Εύβοιας. 
_______________________________________________________________________

Αμαρύνθια

Τα Αμαρύνθια, ήταν γιορτή που ετελείτο αρχικά στην Αμάρυνθο της Ευβοίας, προς τιμή της Αμαρυνθίας Αρτέμιδος. Ο Αμάρυνθος, ήταν κυνηγός που συμμετείχε την συνοδεία της Αρτέμιδος και κατοικούσε στην Ερέτρια. Από αυτόν ονομάστηκε Αμάρυνθος μία πόλη της Εύβοιας, όπου πολιούχος θεά ήταν η Άρτεμις.

Η γιορτή αυτή μεταφέρθηκε αργότερα και στην Αττική, στο δήμο του Άθμονος, όπου ετελείτο η γιορτή με το όνομα Αμαρύσια(από την γιορτή αυτή, πήρα κι το όνομά της η περιοχή του Αμαρουσίου)

Η γιορτή αυτή, ήταν μεγαλοπρεπής και κατά την διάρκεια της ετελούντο αθλητικοί αγώνες.