20 Ιανουαρίου 2016

Α' Αρχαίο θέατρο Λάρισας (βίντεο).

Χτισμένο τον 3ο αιώνα π.Χ., στη νότια πλευρά του λόφου Φρούριο, στη νότια πλευρά του λόφου Φρούριο, όπου κατά την αρχαιότητα δέσποζε η οχυρωμένη ακρόπολη της πόλης, είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα θέατρα της περιόδου. 

Εκτός από τη χρήση του για ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων, 
χρησιμοποιήθηκε και για τις συνελεύσεις του κοινού των Θεσσαλών. 

Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο μετατράπηκε σε αρένα, και έγινε μεταφορά των θεατρικών δρώμενων της πόλης στο Β΄ Αρχαίο θέατρο. Οι ανασκαφές το έφεραν στην επιφάνεια στα μέσα της δεκαετίας του '90. 

Το Α’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας οικοδομήθηκε το α’ μισό του 3ου αι. π.Χ. στα χρόνια του βασιλιά της Μακεδονίας, Αντιγόνου Γονατά, με προσανατολισμό προς την αρχαία αγορά στο σημείο των σημερινών περίπου πλατειών Κεντρικής και Ταχυδρομείου. 

Στο Αρχαίο Θέατρο πραγματοποιούνταν λατρευτικές εκδηλώσεις, θεατρικά έργα, μουσικά δρώμενα, ωδικοί αγώνες και πολιτικές εκδηλώσεις που σχετίζονται με το κορυφαίο διοικητικό όργανο της πόλης, το Κοινό των Θεσσαλών. 

Σύμφωνα με αρχαιολογικές ενδείξεις και επιγραφές φαίρεται σε κάποιο χώρο κοντά στο θέατρο να υπήρχε το ιερό του Διόνυσου. Το μνημείο έχει τα χαρακτηριστικά του ελληνιστικού θεάτρου με τα τρία βασικά στοιχεία: κοίλο - ορχήστρα - σκηνή. Κοίλο του αρχαίου θεάτρου αποτελούσε η πλαγιά του λόφου «Φρούριο». Ένας διάδρομος, το διάζωμα για την διακίνηση των θεατών, χωρίζει το κοίλο σε δύο τμήματα, το κυρίως θέατρο και το επιθέατρο. 


Το Α' Αρχαίο Θέατρο αποτελεί μεγαλοπρεπές οικοδόμημα 
και υπολογίζεται πως είχε χωρητικότητα τουλάχιστον 10.000 θεατών.