5 Νοεμβρίου 2014

Θεογονία Φερεκύδη






Ζὰς μὲν καὶ Χρόνος ἦσαν ἀεὶ καὶ Χθονίη· 
Χθονίηι δὲὄνομα ἐγένετο Γῆ, 
ἐπειδὴ αὐτῆι Ζὰς γῆν γέρας διδοῖ




 Ζας, Κρόνος – Χρόνος και Χθονίη

Ο Φερεκύδης ο Σύριος, με το έργο του Πεντέμυχος ή Επτάμυχος, παρουσιάζει μια πολύ προσωπική θεώρηση της Θεογονίας. 
  
  Σκοπός του ήταν να δώσει νέες απαντήσεις σε παραδοσιακού τύπου θεογονικά ερωτήματα. Για το Φερεκύδη τα πρωταρχικά όντα, υφίστανται ανέκαθεν και έχουν τα ονόματα Ζας, Κρόνος (Χρόνος) και Χθονίη

  Με αυτόν τον τρόπο ο Φερεκύδης, θέλησε να λύσει το θεογονικό πρόβλημα της παρουσίας του κυρίαρχου θεού, τοποθετημένου πάνθεον της γενεαλογίας των θεών. Πιθανότατα στο πρόσωπο του Ζα να συμπίπτουν ο Ουρανός και ο Ζευς.







                Οι κοσμικές περιοχές

  Η Χθονίη εκπροσωπεί τη γη, αλλά μόνο μετά το γάμο της με το Ζα παίρνει τις ιδιότητες και το όνομα της Γης

  Ο Δίας υφαίνει για αυτό το σκοπό, σαν γαμήλιο δώρο, επάνω στην «υπόπτερον δρυν» ένα γαμήλιο πέπλο που δωρίζει στη Χθονίη, τη νύφη. 
  
  Από την ένωση του Ζα και της Χθονίης και από την εκροή σπέρματος του Κρόνου – Χρόνου γεννήθηκαν κοσμικές περιοχές. Στους μυχούς αυτών των περιοχών γεννήθηκαν άλλες θεότητες. 

  Έτσι γεννήθηκε ο θεός Οφιονέας, ο οποίος οδήγησε την παράταξή του, ενάντια στην παράταξη του Κρόνου σε αγώνα, για την κυριαρχία του ουρανού. Οι ηττημένοι γκρεμίστηκαν στον Ωγηνό, δηλαδή στον Ωκεανό. Ο Απολλώνιος ο Ρόδιος αναφέρει ότι, ο Οφίων και η πάρεδρός του Ευρυνόμη, κόρη του Ωκεανού, βασίλευαν στους Τιτάνες, πριν από την εποχή του Κρόνου και της Ρέας. Ο Κρόνος και η Ρέα πήραν την εξουσία και γκρέμισαν τον Οφίωνα και την Ευρυνόμη στον Τάρταρο. 


Ο Φερεκύδης θεωρεί, ότι ο Δίας μεταμορφώθηκε σε Έρωτα.

Η μεταμόρφωση του Δία. "Μπλε" ομίχλη, αγκαλιάζει μια γυμνή γυναίκα στον εξαιρετικά επεξηγηματικό πίνακα του Κορέτζιο,
που αποτυπώνει την 
ποικιλομορφία της ελληνικής μυθολογίας.